Welcome ! :)

aaaa

četvrtak, 28. srpnja 2016.

OVO ĆE SPAŠAVATI ŽIVOTE: Napravili uređaj koji pomoću SLINE može rano da otkrije RAK DOJKE!



Veliki pomak u ranom otkrivanju opake bolesti.

Naučnici iz meksičke institucije “Tecnologico de Monterrey” razvijaju uređaj koji bi mogao jednostavno da dijagnostifikuje bolest iz ljudske sline. Uređaj se sastoji od ultra tankog filma, debljine samo 2 mikrona i dužine 10 milimetara koji može da otkrije protein Cerb-b2 koji većina žena ima u krvi u početnom stadijumu karcinoma dojke.


 


Predvodnik istraživačkog tima, Hoakin Esteban Oseguera Pena, kaže da je glavna ideja da uređaj bude svima lako dostupan, posebno u delovima Meksika i drugih zemalja gde je težak pristup naprednim uređajima.

Oseguera kaže da ako uređaj otkrije prisutnot tog proteina, velike su šanse da se razvija karcinom dojke pa pacijenti odmah mogu krenuti lekaru i započeti tretman.

U posljednje vreme učinjen je veliki napredak u ranom otkrivanju karcinoma dojke. Prošlog meseca je tim naučnika sa Nacionalnog univerziteta Kolumbije predstavio grudnjak koji pomaže otkrivanju karcinoma.

Mehanizam radi na principu beleženja fluktuacija temperature koje se javljaju ako su prisutne kancerogene ćelije. Kada su u mlečnim žlezdama prisutne promenjene ćelije, telu je potrebno više krvi koja cirkuliše u područje gde su se invazivne ćelije smestile.
Temperatura dojki snima se putem dvaju infracrvenih softvera, a monitori u grudnjaku, putem integrisanog softvera, prenose informacije o promenama temperature prenosi srbijadanas.

Nema komentara:

Objavi komentar