Welcome ! :)

aaaa

ponedjeljak, 25. srpnja 2016.

ČUDESNI USPEH: Ova beba je prva osoba ikada izlečena od neizlečivog oblika leukemije



Slučaj bebe kojoj lekari nisu predviđali dug život ujedno je i prvi slučaj izlečenja oblika leukemije za koji se prethodno verovalo da je neizlečiv.

Bebi je život spasen terapijom posebno dizajniranim imunim ćelijama koje je proizvela kompanija "Celletics". Jednogodišnja Lejla iz Velike Britanije bila je podvrgnuta ovom eksperimentalnom lečenju nakon što su sve ostale poznate terapije podbacile.

Radi se o terapiji ćelijama koje su genetski prerađene na način da se tim T-ćelijama dodaju novi geni koji su potom spremni za borbu protiv leukemije.


"Nije to bila teška odluka. Bila je to jedina odluka koju smo mogli da donsemo. Nije bilo druge opcije. Nismo hteli da odemo kući i ništa ne preduzmemo. Želeli smo da pokušamo baš sve da je spasimo", rekla je devojčičina majka Lisa.


Tehnologija koju su koristili u modifikovanju ćelija zove se TALEN, odnosno metoda "molekularnih makaza" jer se geni doslovno režu kako bi bili praktično nevidljivi jer bi ih jak lek protiv leukemije inače uništio. Potom, geni se "reprogramiraju" da ciljaju i ubijaju samo ćelije leukemije.

"Ovo znači da imamo novo oružje i da možemo nešto da preduzmem za decu poput Lejle", rekao je doktor Pol Vejs, vođa tima koji je Lejli spasao život.
Iako je Lejla sada dobro, ne možemo da znamo šta nosi budućnost, kaže otac devojčice Ešli Ričards. Doktori su upozorili da iako je ovo veliki korak napred, možda neće moći da bude primenjiv na svu decu, ali je Lejla jedna hrabra devojčica, kaže doktor Vejs.

kurir.rs

Nema komentara:

Objavi komentar