Welcome ! :)

aaaa

utorak, 19. srpnja 2016.

Mogu vam spasit život: Rani znakovi MOŽDANOG UDARA koje morate znati, čak i ako ste mladi!




Ako ste mislili da srčani udar napada samo stare ljude, razmislite opet! Čak i liječnici priznaju da vas srčani udar može napasti u bilo kojoj dobi.
Evo koje rane upozoravajuće znakove moždanog udara trebate znati, unatoč tome ako ste mladi:

Narušen, zamagljen ili gubitak vida

Napad od moždanog udara može uzrokovati smanjen ili zamagljen vid u jednom ili oba oka

Iznenadna vrtoglavica

Vrtoglavica je jak znak upozorenja od mogućih udara, posebno u žena ispod 45 godina Ako osjetite iznenadnu vrtoglavicu ili moguću nesvjesticu, zaustavite sve što radite i potražite liječničku pomoć,

Nepovezano pričanje

Najranije upozorenje za moždani udar je kada ljudi počnu govoriti gluposti. U početku to može biti mali primjeri pogrešnog shvaćanja vremena ili dana. To može prijeći na potpuni gubitak sposobnosti govora i pojaviti se u stanju konfuzije.

Iznenadna slabost u udovima

Iznenadni osjećaj slabosti ili mlohavost u ruci ili nozi može biti snažan znak moždanog udara. To bi moglo dovesti do paralize i kolapsa. U većini slučajeva paralize će se odnositi na strani mozga, koji je pretrpio moždani udar.



Bol u jednoj strani lica

Bol nije čest simptom moždanog udara, međutim, ako se pojavi iznenadni bol u bilo kojem od udova ili posebno na jednoj strani lica; to je jasan rani znak upozorenja za moždani udar.

Glavobolje i migrene

Oštra bolna glavobolja je čest pokazatelj moždanog udara. Žene su sklonije od muškaraca udaru u takvim okolnostima. Ako osjetite takve simptome, MRI treba provesti odmah.

Umor

Žene češće od muškaraca doživljavaju znakove iscrpljenost, zbunjenost, dezorijentiranost i umor.

Otežano disanje i lupanje srca

Kad vas moždani udar napada, možete biti umorni ili možete odjednom doživjeti nedostatak daha s obzirom na poteškoće u disanju. To također dovodi do lupanja srca zbog nedostatka kisika. Iako je izraženiji u žena, ipak je to jedan rani znak upozorenja za moždani udar koji nikada ne treba zanemariti.
Kako bi se spriječio moždani udar obavezno treba voditi zdrav način života sa fizičkom aktivnosti i odmorom. Također treba održavati zdravu tjelesnu težinu i smanjiti konzumiranje alkohola. Pušenje uveliko doprinosi moždanom udaru kod mladih i treba odmah prekinuti.


megagiga.info

Nema komentara:

Objavi komentar