Welcome ! :)

aaaa

nedjelja, 17. srpnja 2016.

Lubenice koje nikada, APSOLUTNO NIKADA ne smijete jesti!



Kada mislite na lubenice, vjerovatno mislite na ljetne uspomene.

Općenito je prihvaćeno da piknik nije potpun bez sočne lubenice, dovoljno velike da se podijeli sa cijelom porodicom. Ali kako se ove gigantske lubenice proizvode?

Nedavne vijesti su pokazala da su nastojanja da se naprave što veće lubenice imala neočekivani učinak u Kini: eksplodiraće lubenice.

Sve je počelo kada su farmeri primijetili da su neke od njihovih voćki pukle na pola. Nedugo zatim, na stotine jutara dinje su izgubljene na isti način.

Međutim, ove dinje nisu eksplodirale same od sebe: dok je 19 od 20 poljoprivrednika tvrdilo da nisu koristili hemikalije u svom polju, jedan popularno đubrivo je utvrđeno kao krivac.


 


Forchlorfenuron se koristi za pravljenje dinje do 20% veće i omogućava njeno branje i po dvije sedmice prije, što osigurava značajan profit za poljoprivrednike. Dinje tretirana sa ovim đubrivom su često manje ukusne, više izobličene i ispunjene sa bijelim sjemenkama umjesto crnim.

Kako se zaštititi
Najbolji način da se štetne kemikalije izbace iz ishrane je kupovina lokalnih organskih proizvoda ili uzgoj vlastite hranu. Ako ste na budžetu, pokušajte izbjeći kineske proizvode, koji su međunarodno kritizirani u više navrata kao lažni proizvodi.


narodnamedicina.info

Nema komentara:

Objavi komentar