Welcome ! :)

aaaa

srijeda, 20. srpnja 2016.

UKRATKO O JOGURTU – JAKO JE ZDRAV ZA NAŠ PROBAVNI SUSTAV ZBOG MIKROORGANIZAMA KOJI ŽIVE U NJEMU


Što je jogurt i kako smo počeli koristiti ovu jako ukusnu i zdravu namirnicu? Ne samo da je ukusan, nego je jogurt i jako zdrav za našu crijevnu floru.
Mnogi ga rado piju, pa da napišemo par riječi o jogurtu…
Jogurt osim što je ukusan, zbog čega ga mnogi vole, on ima u sebi i jako potrebne bjelančevine i kalcij.
Preporučuju se piti jogurt nakon terapije antibioticima jer antibiotici uništavaju i korisnu crijevnu floru te često izazivaju proljev i nekontrolirano bujanje gljivice Candida albicans.
Te se gljivice mogu razmnožavati u crijevima, rodnici, plućima, usnoj šupljini, na prstima ili pod noktima.
Bakterije iz jogurta nadomjestit će korisne bakterije u probavnom sustavu.
Ipak, nije svaki jogurt jednako dobar, pa je dobro kada kupujete sebi ovu namirnicu, pogledati sadrži li jogurt koji ste odabrali žive kulture.
U osnovi jogurt je proizvod nastao fermentacijom mlijeka uz pomoć ‘dobrih’ bakterija, koje ga pretvaraju u zgusnutu i kiselkastu hranu koja može dugo da ostane svježa.
Riječ ‘jogurt’ potječe iz Turske, a znači zgusnuti se ili postati gust
Nije poznato točno kada je nastao prvi jogurt ali se pretpostavlja da je to bilo u Mezopotamiji oko 5 tisuća godina prije nove ere.
Smatramo da je prvi jogurt nastao sasvim slučajno kada je mlijeko došlo u kontakt s bakterijama koje su svojim djelovanjem zgusnule mlijeko.
Nova kiselkasta namirnica zasigurno je bila interesantna, kako zbog svog osvježavajućeg okusa tako i zbog činjenice da je mogla ostati jestiva duže od mlijeka.
Danas znamo da je jogurt iznimno bogat bjelančevinama, kalcijem, vitaminima B2, B6 i B12, a zahvaljujući probioticima ili takozvanim dobrim bakterijama koje se nalaze u njemu ima izuzetno povoljan utjecaj na stabilizaciju crijevna mikroflore i na jačanje imuniteta. Osobe sa niskom tolerancijom na laktozu mogu konzumirati ovaj napitak bez straha od probavnih tegoba jer se u procesu proizvodnje jogurta laktoza iz mlijeka pretvara u glukozu.

http://www.kakolijeciti.com/

Nema komentara:

Objavi komentar