Welcome ! :)

aaaa

srijeda, 20. srpnja 2016.

Svezi plodovi kupine sprecavaju talozenje loseg holesterola, pojavu anemije, ateroskleroze, nastanak raznih srcanih oboljenja, mozdanog udara, snizavaju krvni pritisak, jacaju imuni sistem organizma a zbog svojih antioksidantnih svojstava sprecavaju i nastanak raka, više pročitajte u poveznici



Kupine su veoma ukusno i lekovito divlje voce, tamno ljubicaste boje, bobicastog oblika, beru se obicno tek krajem leta na obroncima suma, uz ograde, putice i slicno. Pored toga sto su odlican sastojak za poslastice mogu nam pruziti i velike zdravstvene koristi od poboljsanja varenja do suzbijanja nastanka i sirenja raka. Narodna medicina kupine posebno preporucuje za ishranu dece, trudnica, malokrvnih osoba i zena u periodu klimaksa.

  S obzirom da plod kupine u sebi sadrzi gvozdje, kalcijum, kalijum, magnezijum, vitamine, galotanin, jabucnu i vinsku kiselinu i da se i listovi ove biljke upotrebljavaju kao lek, karakterisu je mnogobrojna lekovita svojstva pa da nabrojimo:
- kao prvo caj od listova kupine koristan je za lecenje dijareje (proliva), hemoroida, ispiranje grla i usta.
- sok od kupina podstice varenje i pravilan rad jetre.
- svezi plodovi kupine sprecavaju talozenje loseg holesterola, pojavu anemije, ateroskleroze, nastanak raznih srcanih oboljenja, mozdanog udara, snizavaju krvni pritisak, jacaju imuni sistem organizma a zbog svojih antioksidantnih svojstava sprecavaju i nastanak raka. Osim toga plodovi kupine imaju antivirusno dejstvo, unistavaju bakterije pa su koristan prirodni lek i protiv bakterije Eserihije koli. Narodna medicina kupine preporucuje i za lecenje raznih koznih bolesti, prehlade, kaslja, protiv upale grla i sluzokoze usta.
Kupinovo vino

  Kupinovo vino od davnina je poznato kao veoma koristan i efikasan lek za lecenje anemije (malokrvnosti), pogotovo kada su u pitanju deca, trudnice i dojilje. Zatim za suzbijanje iscrpljenosti organizma nakon duze bolesti ili napornih poslova. Kupinovo vino popravlja cirkulaciju krvi, snizava pritisak, blagotvorno deluje na metabolizam, podize imunitet, podstice apetit, varenje, lucenje zuci, mokrace...
Kupinovo vino priprema se na sledeci nacin: 10 kg svezih zrelih kupina izgnjeciti i dobro pomesati sa najvise 2 kg secera. Ovu mesavinu naliti u staklene flase i ostaviti da stoji na suncu 2 meseca. Zatvarace na flasama pri tom ne treba jako pritegnuti. Nakon toga procediti pa dobijeno kupinovo vino isto tako cuvati u staklenim flasama samo na hladnom i tamnom mestu.
Mada je najukusnije piti ga nakon jela kupinovo vino je mnogo korisnije ukoliko se pije ujutru na prazan stomak ili uvece pre odlaska na spavanje, takodje ne bas odmah posle vecere. U lekovite svrhe sasvim je dovoljna dnevna doza od 0,5 do 1 dl ovog napitka ali u duzem vremenskom periodu (recimo 2-3 meseca).

Nema komentara:

Objavi komentar