Welcome ! :)

aaaa

nedjelja, 24. srpnja 2016.

Stari lijek indijanskih plemena protiv teških I opakih bolesti




Zuti nocurak (latinski naziv: Oenothera biennis) je biljka poreklom sa americkog kontinenta. Naziv je dobila po izrazito zutim cvetovima koji se otvaraju u vecernjim satima i polako zatvaraju u rano jutro.
Indijanska plemena severne Amerike konzumirala su celu biljku u svezem obliku kao salatu. Dakle, zuti nocurak je jestiva biljka ali se ipak najcesce primenjuje kao lek.

  Ova biljka zaista ima siroku lepezu lekovitih svojstava pa se upotrebljava za otklanjanje hronicnog umora, PMS-a (predmenstrualni sindrom), za lecenje alkoholizma, astme, magareceg kaslja, poremecaja ponasanja kod dece kao sto je hiperaktivnost i slaba koncentracija, protiv osteoporoze, reumatoidnog artritisa...
Osim toga, zuti nocurak nalazi primenu i u lecenju veoma ozbiljnih i teskih oboljenja kao sto su: rak, Alzheimerova bolest, Parkinsonova bolest, multipla skleroza, bolesti srca i krvnih sudova, dijabetes.
U danasnje vreme u terapeutske svrhe najcesce je u upotrebi ulje zutog nocurka a moze se naci na policama svih bolje snabdevenih apoteka i prodavnica zdrave hrane.
Ulje zutog nocurka
Ulje zutog nocurka dobija se iz semena ove biljke i izvrstan je izvor omega-6 esencijalnih masnih kiselina. Iako ovo ulje u svom sastavu sadrzi veliki procenat alfa linolenske kiseline, tajna se krije u gama linolenskoj kiselini koja cini 9% ulja.
Gama linolenska kiselina je veoma znacajna za ljudski organizam a od nje zatim nastaju prostaglandini. Prostaglandini su parakrini hormoni koji za razliku od endokrinih hormona ne deluju na udaljene stanice vec na susedne celije u organizmu.
Ova vrsta hormona igra bitnu ulogu u nasem telu, pa da nabrojimo:
- Utice na snizavanje povisenog krvnog pritiska
- Stimulise proizvodnju insulina
- Regulise ravnotezu hormona u organizmu
- Otklanja neprijatne simptome PMS-a
- Odrzava optimalno zdravlje organizma kod zena u periodu menopauze
- Regulise optimalni sastav krvi
- Regulise nivo tecnosti u telu
- Deluje antiupalno (slicno kortikosteroidima)
- Bori se protiv autoimunih bolesti kao sto su razne vrste alergija, reumatoidni artritis, psorijaza, multipla skleroza i slicno


  - Podrzava zdrav imunitet i nervni sistem
- Odrzava zdravo raspolozenje
- Usporava prevremeno starenje organizma
- Ima uticaj i na zdravlje koze
Logican je zakljucak da ulje zutog nocurka nalazi primenu u lecenju mnogih tegoba izazvanih usled odredjenih poremecenih funkcija u organizmu.
Ulje zutog nocurka, tj. gama linolenska kiselina stiti zivce od ostecenja pa je svakako dobrodosla osobama koje pate od poremecaja koji imaju negativan uticaj na mozdanu hemiju. Laboratorijskim istrazivanjima je potvrdjeno da ulje zutog nocurka moze imati povoljan uticaj u kontroli simptoma kod osoba koje boluju od Parkinsonove bolesti i multipla skleroze (MS).
Treba napomenuti i to da ulje zutog nocurka deluje kao antioksidans jer unistava i sprecava nastanak slobodnih radikala u telu.
Kada je u pitanju doziranje i nacin upotrebe ulja zutog nocurka neophodno je pridrzavati se saveta proizvodjaca i naravno lekara.


doktorzasvee.blogspot.ba

Nema komentara:

Objavi komentar