Welcome ! :)

aaaa

nedjelja, 24. srpnja 2016.

Prirodne metode borbe protiv stresa





Stres je jedan od glavnih problema modernog doba. Ako se kod vas često javlja to može dovesti do ozbiljnog narušavanja vašeg psihičkog i fizičkog zdravlja.
Također, uz stres ćete se teže nositi sa svakodnevnim obavezama i on će negativno djelovati na vaše emotivne i društvene odnose. Stres može i znatno skratiti životni vijek.

Što je to stres?

Stres je prirodan odgovor tijela na specifične faktore ili prijetnju. U umjerenim količinama može biti i koristan jer pomaže u boljem radu, motivaciji, ali i obrani tijekom opasnosti. On ima svoju prirodnu funkciju, ali nije dobar kad predugo traje.




Tijekom stresa živčani sustav otpušta hormone koji tijelo potiču na žurno reagiranje. Srce kuca brže, mišići se napinju, raste krvni tlak, ubrzava se disanje i izoštravaju se osjetila. Time se pojačava izdržljivost, brzina i fokus.

Javlja se i kada idete na ispit, imate prezentaciju, ili ste prisiljeni naglo reagirati (npr. kočiti) u prometu. Tu je da vam pomogne.

Ali, kada prelazi granice udobne zone, tada ste u opasnosti jer počinje ozbiljno narušavati vaše zdravlje.

Znakovi stresa

Zdravstveni – bol, srčani problemi, probavni problemi, nesanica, depresija, debljina, autoimune bolesti, dermatoze.

Kognitivni – slabo pamćenje, dekoncentracija, loše prosuđivanje, negativnost, anksioznost, briga.

Emocionalni – ćudljivost, razdražljivost, napetost, usamljenost, depresija i nezadovoljstvo.

Fizički – bol, proljev, konstipacija, mučnina, vrtoglavica, prehlada, oslabljen libido.

Bihevioralni – pojačan ili slab apetit, previše ili premalo sna, izoliranost, zlouporaba droga, nikotina, alkohola, nervozne navike (lupkanje, šetkanje i slično), vikanje, zanemarivanje obveza.

Imate li neke od ovih simptoma ili smatrate da ste pod stresom, donosimo vam neke od savjeta koji mogu biti od velike pomoći u njegovom savladavanju.

7 jednostavnih metoda koje će vam pomoći u borbi sa stresom

Isprobajte tehnike opuštanja

Svakog dana probajte se opustiti nekom tehnikom smanjivanja stresa. Postoje mnoge tehnike, a na vama je da odaberete koja vama najbolje odgovara. Primjerice, samohipnoza može biti metoda koju jednostavno možete prakticirati bilo gdje.

Fokusirajte se na riječi koje imaju pozitivno značenje poput – ljubav, mir, opuštanje, ili ponavljajte fraze kao “Ja zaslužujem opuštanje” ili “Ja zaslužujem sreću”. Usredotočite se na to i ignorirajte druge primisli.

Druge učinkovite tehnike relaksacije su:

autogeni trening
progresivna relaksacija mišića
vizualizacija
molitva

Razgovarajte

Socijalna interakcija je jedan od najboljih lijekova za stres i zato se nemojte udaljavati od ljudi. Stalna ljudska interakcija smanjuje uzroke stresa te poboljšava nošenje s istima.

Razgovor može biti značajan faktor. Pomoći će vam u skretanju pozornosti s problema ili vas opustiti.

Razgovor s osobom od povjerenja ili sa stručnjakom može pomoći u pronalasku rješenja problema i sagledavanju stvari iz druge perspektive.




Analizirajte i preuzmite kontrolu

Okidač stresa može biti i neki naizgled nerješivi problem. Traženje njegovog rješenja znatno će vam pomoći u preuzimanju kontrole i tako smanjiti razinu stresa.

Ako niste sigurni koji je vaš okidač stresa, pisanje dnevnika može biti od velike koristi.

Bilježite datum, vrijeme i mjesto svake stresne epizode, što ste radili, s kim ste bili i kako ste se osjećali. Ocijenite svaku epizodu od 1-10.

Nakon nekog vremena prođite kroz taj dnevnik kako biste ustanovili što vam stvara glavne probleme i tako osigurajte njihovo bolje rješavanje.

Upravljajte svojim vremenom

S vremena na vrijeme obaveze mogu stvoriti osjećaj prenatrpanosti i nedostatka vremena. To je također jedan od glavnih okidača stresa. Potrebno je prihvatiti da ste samo čovjek i da ne možete uvijek napraviti sve idealno. Stoga si odredite prioritete i isplanirajte zadatke.

Poredajte obveze po važnosti, odredite koje su hitnije, a koje možete odgoditi za idući dan, tjedan, mjesec ili kada vam to vrijeme dozvoli. Ostavite si prostora i za nepredviđene stvari, ali i za odmor.

Vježbajte

Stresne situacije povećavaju razine hormona stresa poput adrenalina i kortizola. Ovi hormoni prirodno štite tijelo kada je pod “prijetnjom”. Tjelovježba pomaže u metaboliziranju ovih hormona i umirivanju tijela.

Uključite u vašu svakodnevicu bilo koju fizičku aktivnost, što intenzivniju to bolje, posebno ako uključuje boravak na svježem zraku. Time se izlučuju hormoni sreće norepinefrin, dopamin i serotonin. Zbog toga ćete se osjećati puno bolje i kvalitetnije spavati.

Tjelovježba je općenito jedan od najboljih načina za rasterećivanje misli.

Izbjegavajte štetne tvari i jedite zdravo

Konzumacija nikotina, alkohola i kofeina pojačava razinu stresa jer djeluje stimulirajuće.

Alkohol u većim količinama izaziva depresiju, dok u manjima djeluje kao stimulans i zato je u svakom slučaju vrlo štetan kod stresa.

Pijte vodu, biljne čajeve i prirodne sokove kako biste se hidratizirali i bolje nosili sa stresom.

Obratite pozornost na unos rafiniranih šećera koji se nalaze u mnogim prerađenim proizvodima i mogu dovesti do naglog pada energije, zbog čega ćete se osjećati umorno i nervozno.

Prednost dajte cjelovitim žitaricama i svježoj hrani bogatoj proteinima, zdravim masnoćama, posebno omega 3 masnim kiselinama koje će vam pomoći da se bolje nosite sa stresom.

Naspavajte se

Manjak sna je vodeći uzrok stresa. Na nesreću, stres ujedno ometa i fiziološki proces sna jer potiče na pretjerano razmišljanje i sprečava vas da prirodno zaspite. Zato se usredotočite na opuštanje.




Prije spavanja nemojte se baviti poslom koji zahtijeva mentalni rad. Pustite da vam se mozak umiri.Napravite toplu kupku, čitajte knjigu i zaboravite na brige.

Poželjno je i da na počinak idete svake večeri u isto vrijeme, tako da vaš organizam stekne rutinu.
Izvor: Alternativa za Vas, Foto: Irina Magrelo/Shutterstock

Nema komentara:

Objavi komentar