Welcome ! :)

aaaa

srijeda, 20. srpnja 2016.

Naučnici su razvili KAPI ZA OČI koje mogu izliječiti KATARAKTU



Naučnici u Kaliforniji su otkrili da je steroid lanosterola u stanju da istopi kataraktu i spriječiti da se vrati kada ga je davao pacijentima putem kapi za oči. Ukoliko bude odobren za ljudsku upotrebu, spoj će biti dostupan kao neinvazivni tretman za osobe s umjerenim oblicima katarakte.

Naučnici su prvi put postali svjesni sposobnosti lanosterola posmatranjem dvoje djece u Kini koji su imali nasljedni oblik katarakte. Nakon bližeg ispitivanja, postalo je jasno da djeca dijele mutacije koje su blokirale proizvodnju steroida lanosterola. Njihovi roditelji nisu imali ovu mutaciju i kao rezultat nikada nije došlo do razvoja katarakte. Iz ovog posmatranja, tim je zaključio da steroidi mogu igrati ulogu u formiranju katarakte.

Rezultati u više navrata su pokazali da je lanosterol bio u stanju značajno smanjiti veličinu katarakte.


Kabi bi mogle ponuditi neinvazivni tretman za osobe s blagim do umjerenim oblicima katarakte. Dok je operacija katarakte relativno laka i sigurnao, kapi bi poslužile kao lakša alternativa za 50 miliona Amerikanaca za koje se procjenjuje da će biti pogođeni ovim stanjem do 2050. godine.


narodnilijekovi.info

Nema komentara:

Objavi komentar