Welcome ! :)

aaaa

nedjelja, 24. srpnja 2016.

ČAJ OD NEVENA – LJEKOVITO DJELOVANJE



Čaj od nevena jako je zdrav, a koristimo ga u slučaju problema sa želucem,jetrima i kožom. Pored čaja, od nevena se često koristi i prirodno ulje, te mast od nevena.
Neven kao ljekovita biljka – Osim što je vrlo dekorativna, biljka neven je jako cijenjena u narodnoj medicini te ulazi u skupinu najpoznatijih i najefikasnijih čajnih mješavina.
Za čaj od nevena u fitoterapiji se najčešće koristi prepoznatljivi narančasti cvijet biljke, ali su ljekoviti i stabljika i list, koji se obavezno beru po sunčanom vremenu, jer je tada najdjelotvorniji.
Neven je poznat po tome što mu cvijet jako sporo vene, što se da zaključiti iz samog imena biljke. Neven je biljka čiji karakterističan miris rastjeruje mnogobrojne insekte kao i biljne štetočine. Zbog toga se često sadi u vrtovima, a poznato je da neven jako dobro prognozira vremenske prilike. Ako se cvjetovi nevena ne otvore nakon 7 sati ujutro, znači da će tog dana pasti kiša.
Čaj od nevena je izuzetan kod unutrašnje upotrebe dok je domaća mast od nevena djelotvorna za liječenje rana,bradavica, ekcema, posjekotina, opekotina, žuljeva i čireva po koži.
Zahvaljujući svom kompleksnom sastavu, čaj od nevena, ulje, tinktura i mast se koriste kao pomoćna sredstva u liječenju širokog spektra bolesti. U sastavu biljke pronalazimo prilično velike količine flavonoida, koji ovoj biljci osiguravaju protuupalna svojstva, kao i tanine, triterpenske saponozide, karotenoide, glikozid kaledulozid,malo eterskog ulja i nekoliko organskih kiselina.
Neven je veoma važan sastojak čajnih mješavina koje se koriste u terapiji bolesti probavnih organa.
Čaj od nevena zacjeljuje ranice, čireve na želucu i dvanaestopalčanom crijevu, normalizira rad jetre i lučenje žuči, otklanja bolove u želucu, a zahvaljujući protuupalnim svojstvima flavonoida, čaj od nevena smiruje upalu debelog crijeva. Velika prisutnost sluzi i tanina opravdava upotrebu nevena za zaustavljanje blažih oblika dijareje.
Još na kraju da napišemo i recept za pripremu čaja – Ukoliko na uputama na pakiranju nije drugačije naznačeno, čajnu žlicu biljke ili filtar vrećicu prelijte s 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procijedite i pijte svježe pripremljeni čaj.


zdravoikorisno.com

Nema komentara:

Objavi komentar